Sunday 28 August 2016

Moon cake

Tadik dalam group masak masak ada dua tiga orang ya nanyak gine molah mooncake.. katanya sebab ragu ragu dengan mooncake dijual..kalau kilat kilat ada minyak babi..maok tetak ada juak..tapi maok madah ya salah mungkin sik dapat juak..tapi mun dah ada cop halal ya and rega pun nyaman jak tang begegar gegar jak mayar so in sya Allah halal lah ya.. 
tapi mun maseh juak was was tapi ingin juak makan , tok debah kamek copy and paste terus dari conversation tadik.. dari buku masakan Alan Ooi kata daknya.. sik kenal kamek orang tok but he must be somebody yang terkenal juak mun dah molah book kedirik tok kan..kacak sik kacak kira tepi lok , sebab kamek baca nya come with practice mok engkah nya lam acuan ya kacak kacak..hhmmm silap silap mun kamek lalu rupa jadi kedau pau rupa nya kelak ..moon cake retak seribu..

Moon cake..

BAHAN KULIT
300 g tepung berprotein rendah (pakai tepung gandum biasa pun boleh)
220 g golden syrup
60 g minyak kacang tanah
1/2 camca teh air abu

BAHAN LAIN
Inti kuih bulan (ada dijual kedai bakeri) atau boleh juga buat sendiri. Antara yang senang nak buat ialah labu, kurma merah atau kaya dari santan kelapa. Masak bahan dengan air dan sedikit gula hingga jadi pes pekat. Sukatan 1 isi : 1 air. Gula ikut citarasa sendiri.
30 g kuaci dipanggang hingga kekuningan (optional. Saya suka guna kuaci hijau)
1 kuning telur + 3 titik kicap pekat (manis atau masin), kacau sebati

CARA MEMBUATNYA

UNTUK KULIT

1. Satukan golden syrup, minyak kacang tanah dan air abu. Kacau sebati.
2. Ayak tepung atas permukaan rata, buat lubang di tengah2 tepung tadi dan tuang adunan golden syrup. Gaul rata dengan tepung sehingga menjadi doh yang lembut dan tidah melekat di tangan. Tambah tepung jika perlu hingga tak melekat di tangan atau tabur sedikit tepung, jika perlu. Tutup doh tadi dengan tuala lembap dan biar 30 minit.

UNTUK INTI 
1. Gaul inti tadi bersama dengan kuaci panggang hingga rata.
2. Bahagi inti tadi kepada 24 bahagian (30 gm) dan bulat kan.

UNTUK KUIH BULAN
Doh tadi dibahagi kepada 24 bahagian sama besar (kurang lebih 25 - 30 g, setiap bahagian).
1. Tabur sedikit tepung pada tapak tangan, ambil 1 bahagian kulit, leperkan.
2. Letak inti dan kemaskan doh.
3. Tabur sedikit tepung pada kuih bulan dan masukkan ke dalam acuan kuih bulan.
4. Tekan doh ke dalam acuan tadi sehingga doh kuih bulan padat dan penuhkan acuan. Tekan atas dulang pembakar (perlu praktis utk dapatkan kuih yg cantik ikut corak acuan)
5. Letak doh yang dah siap ditekan ke atas dulang bakar yang dah lapik parchment paper.
6. Bakar dalam oven pada suhu 190•C selama 10 minit. Kuih masih lagi berwarna pucat.
7. Keluarkan kuih & sapu bancuhan telur & kicap atas permukaan kuih bulan.
8. Bakar semula selama 10 minit, bergantung pada oven masing2 atau sehingga kuih menjadi warna keperangan.
9. Sejukkan kuih sepenuhnya sebelum dihidang.

Nota: Kuih akan menjadi lebih lembut (moist) jika disimpan dalam bekas kedap udara selama 2-3 hari. Kalau baru keluar oven, kuih akan terasa sedikit keras

xoxo..selamat encoba.